basisvorming - speelpleinvrijwilliger

Wat?

Koraal biedt een basisvorming aan als je op onze werking vrijwilliger wil worden. Verwacht geen saaie week: deze vorming is één en al speelplezier met oog voor de nodige verantwoordelijkheidszin.

 • spelbagage
 • conflicthantering bij kinderen
 • spelactiviteiten voorbereiden en uitvoeren
 • fantasievol animeren
 • zorg voor het kind (heimwee, verdriet...)
 • inclusie
 • ...

Na deze vorming loop je stage op één van de speelpleinen van Koraal. Je kiest zelf welke weken je je stage wil doen en op welke locatie aan de hand van een leidingsfiche. Tijdens de stage ontvang je ook een vrijwilligersvergoeding.

Na de stage van minstens twee weken (met positieve beoordeling), krijg je van Koraal een competentiecertificaat. Op dit competentiecertificaat kan je aflezen welke competenties jij als gevormde speelpleinvrijwilliger bezit. Voeg dit certificaat zeker toe aan je cv als je later gaat solliciteren. Het is geen attest ‘Animator in het Jeugdwerk’. Wil je nadien graag aan de slag bij een andere organisatie, informeer je best even of hiervoor een attest vereist is. 

Wil je graag op één van onze speelpleinen staan, maar heb je elders een vorming gevolgd, dan kan je bij ons je stage volbrengen. Al onze speelpleinen zijn erkende stageplaatsen.

Heb je nog meer praktische vragen? Neem dan zeker eens een kijkje onderaan deze pagina bij de veelgestelde vragen (FAQ)!

Wie?

Voor iedereen die dit jaar 16 wordt of ouder is én zin heeft om tijdens de schoolvakanties kinderen een fijne tijd te laten beleven!

Wanneer en waar?

Opgelet: al deze data zijn onder voorbehoud van de op dat moment geldende corona-maatregelen. Koraal organiseert elk jaar meerdere vormingsmomenten waaruit je kan kiezen. Onze vormingen gaan steeds door op een van onze erkende jeugdverblijven.  

Onze vormingen zijn steeds met overnachting. Enkel tijdens de vorming in de zomervakantie kan je er voor kiezen om de vorming te volgen met of zonder overnachting. Indien je ervoor kiest om de vorming zonder overnachting te volgen, dien je nog een extra vormingsmoment te volgen eind oktober/begin november om voldoende vormingsuren te behalen.

herfstvakantie - 2021

 • zondag 31 oktober 10u t.e.m. vrijdag 5 november, 16u
 • JVC Hulgenrode: 't Serclaesdreef 34, 2160 Wommelgem

INSCHRIJVEN

krokusvakantie - 2022

 • maandag 28 februari 10u t.e.m. zaterdag 5 maart 17u
 • JVC Horst: Horstebaan 14, 2900 Schoten

INSCHRIJVEN

paasvakantie 1 - 2022

 • maandag 4 april 10u t.e.m. zaterdag 9 april 17u
 • JVC Hulgenrode: ’t Serclaesdreef 34, 2160 Wommelgem

INSCHRIJVEN

paasvakantie 2 - 2022

 • maandag 11 april 10u t.e.m. zaterdag 16 april 17u
 • JVC Horst: Horstebaan 14, 2900 Schoten

INSCHRIJVEN

zomervakantie - 2022

 • zondag 2 juli 10u t.e.m. zaterdag 7 juli 17u
 • JVC Hulgenrode: ’t Serclaesdreef 34, 2160 Wommelgem

INSCHRIJVEN

Prijs?

Je betaalt €50 voor een week vorming (inclusief maaltijden, overnachtingen en infobundel). Dit bedrag wordt volledig terugbetaald als je twee weken hebt meegespeeld en hebt deelgenomen aan een terugkomdag.

Inschrijven?

Je kan je inschrijven via onderstaande link. Na inschrijving ontvang je een automatische bevestiging. Na enkele dagen ontvang je een e-mail met: de praktische informatie, betaalgegevens, organisatienota en medische fiche. Controleer zeker je spamfolder als je geen e-mail hebt ontvangen!

Veel gestelde vragen (FAQ)

slapen - maaltijden -groep - alcohol

Moet ik verplicht blijven slapen?

Tijdens de vormingen in de krokus-en paasvakantie moet je verplicht blijven slapen. De vorming in de zomervakantie is echter wel mogelijk zonder overnachting. Geef dit voor aanvang van de vorming door zodat de vormingsploeg op de hoogte is. Om de vormingsuren op te vangen die je ’s avonds mist, moet je verplicht nog deelnemen aan een extra vormingsdag in november.

Zijn er bedden aanwezig?

In de beide jeugdverblijven waar de vormingen doorgaan zijn er bedden aanwezig. Je hoeft dus geen matje of veldbed mee te brengen. Een matrasovertrek en een kussensloop dien je wel mee te brengen. Kussen en dekens zijn aanwezig.

Slapen jongens en meisjes samen?

Neen, jongens en meisjes slapen in aparte kamers en het is niet toegestaan (ook niet overdag) om in een andere kamer te gaan zitten of slapen.

Zit ik in de groep met mijn vrienden?

Een vorming is een actieve week waarbij alle deelnemers samen één groep vormen. Doorheen de week zal je verschillende keren in groepen verdeeld worden voor de verschillende sessies. Je zit dus niet voortdurend samen, maar je zal zeker en vast heel wat tijd met elkaar doorbrengen. Op het einde van de week zal je ook heel wat extra vrienden aan je lijstje kunnen toevoegen.

Zijn er ook vegetarische maaltijden?

Er worden vegetarische maaltijden aangeboden. Je vult voor aanvang van de vorming een medische fiche in waarop je kan aanduiden dat je vegetarisch wenst te eten. Op deze manier kan dit ook al aan de keuken worden doorgegeven.

Ik heb een voedselallergie, kan ik de vorming volgen?

Zeker! Geef op je medische fiche die je voor aanvang van de vorming invult en doorstuurt door wat je eventueel niet mag eten, dan kan hier rekening mee gehouden worden.

Hoe gaat Koraal om met alcoholgebruik?

Het is niet toegestaan om alcohol mee te nemen naar de vorming en is er verder voor jongeren onder de 16 een algemeen verbod op alcohol. Tijdens het barmoment na de avondactiviteit kan er nog iets gedronken worden, maar bier is enkel voor 16+ en voor een beperkt aantal consumpties.

Merken we dat deze afspraken niet nagekomen worden, worden de ouders op de hoogte gebracht en kan er beslist worden om de deelnemer te schorsen van de vorming.

Kan ik de vorming verlaten of kan ik vroeger vertrekken?

Dit kan enkel in heel uitzonderlijke gevallen en voor een beperkt aantal uren. Je dient de gemiste uren in te halen op een extra vormingsdag in november.

Ik word dit jaar nog geen 16, is dit een probleem?

Je kan helaas de basisvorming nog niet volgen. Dit kan vanaf het jaar dat je 16 wordt. Als je wel al 15 bent bij aanvang van de vakantie, kan je je aanmelden als spelleiding. Bij het begin van de zomervakantie organiseren we een initiatiedag dus schrijf je hier gerust voor in. Kan je die dag niet? Geen probleem! Stuur even een mailtje en dan bekijken we samen hoe we dit kunnen oplossen.

geld/waardevolle spullen - verzekering - privacy 

Ik heb moeilijkheden om het inschrijvingsgeld te betalen.

Niets mag je tegenhouden om de vorming te volgen! Lukt het je niet om de vorming (in één keer) te betalen, laat ons dit weten en dan zoeken we samen naar een oplossing.

Heb ik zakgeld nodig?

Tijdens de vorming kan je tijdens het barmoment na de avondactiviteit nog een drankje of een snackje nuttigen. Dit betaal je op het einde van de vorming. Je kan dus gerust wat zakgeld meenemen om dit te betalen, maar dit hoeft zeker niet veel te zijn. Wil je graag een speelpleintrui of speelplein t-shirt kopen kan dit ook op het einde van de vorming (bijv. wanneer je ouder(s)/voogd je komen ophalen) of op elke andere leidingsactiviteit van Koraal en tijdens de vakanties.

Ik kan toch niet meer mee op vorming, wat moet ik doen?

Kan je toch niet meer mee op vorming, maar schreef je je wel al in. Laat dan zo snel mogelijk iets weten aan de vormingsverantwoordelijke. Je kan ervoor kiezen de vorming te verplaatsen naar een andere periode of om volledig te annuleren. Bij annulatie vragen we je wel een annulatiekost van €25 te betalen.

Waarvoor ben ik verzekerd op vorming?

Een ongelukje is snel gebeurd. Je bent bij Koraal vzw (niet enkel op vorming) verzekerd voor lichamelijke schade. Dit wil zeggen op onze speelpleinen, activiteiten en van en naar de locatie. Materiële schade is niet verzekerd dus neem zeker geen al te waardevolle spullen mee.

Mag ik mijn GSM echt niet meenemen?

Het is niet verboden om je GSM mee te nemen op vorming, maar je hebt hem op zich nergens voor nodig. Gaat je GSM kapot op vorming is deze niet verzekerd door Koraal vzw. Er is altijd de mogelijkheid om te telefoneren wanneer dit nodig zou zijn. Verder kunnen ouders/voogd altijd contact opnemen op het nummer van de vorming: 03/380 06 96.

Worden er foto's getrokken en online gezet?

Er worden tijdens de vorming foto’s getrokken en filmpjes gemaakt. Na de vorming word je toegevoegd aan een gesloten facebookgroep waar deze foto’s en filmpjes in geplaatst kunnen worden. Enkel jij, de andere deelnemers en de instructoren kunnen deze dus zien. Zie je graag bepaald beeldmateriaal verwijderd? Geen probleem, laat dat even weten en dit wordt onmiddellijk gedaan.

Verder zal er nooit zonder jouw toestemming beeldmateriaal gebruikt worden of verspreid.

stage - evaluatie - competentiecertificaat - hoofdbegeleider

Waar en wanneer kan ik stage doen?

Aangezien jij je inschreef voor onze vorming verwachten we dat je stage doet op een van onze 12 speelpleinen in en rond Antwerpen. Als dit niet het geval is, gelieve ons dan zo snel mogelijk te laten weten. We kunnen namelijk enkel je certificaat opmaken als wij je stage begeleid hebben! In de zomervakantie zijn deze allemaal geopend, maar ook in de kleine vakanties (met uitzondering van de kerstvakantie) zijn er mogelijkheden. De speelpleinen staan uitgebreid op de website onder de rubriek ‘speelpleinen’. Op speelplein Horst en Hulgenrode kan je tijdens de zomervakantie vanuit heel Antwerpen en omstreken mee gebruik maken van het busvervoer.

Wanneer moet ik mijn stage aanvangen?

Je moet binnen de twee jaar je stage aanvangen.

Wat is een competentiecertificaat?

Een competentiecertificaat is een document waarop staat welke competenties jij als speelpleinvrijwilliger bezit. Dit gaat dan bijvoorbeeld over werken in team, conflicthantering, enthousiasmeren,… Dit document kan je toevoegen aan je cv als je later gaat solliciteren.

Je krijgt dit certificaat na het succesvol behalen van je stage op een van de speelpleinen van Koraal vzw. Heb je hier nog vragen over, mail gerust even naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Wanneer krijg ik mijn competentiecertificaat?

Na het volgen van je vorming krijg je je competentiecertificaat na het volbrengen van je stage en het volgen van de terugkomdag in september.

Hoe gaat de evaluatie in zijn werk?

Tijdens je stage word je begeleid en werk je samen met een enthousiast team van vrijwilligers. Je hoofdanimator en je coach zorgen voor een goede ondersteuning doorheen de week en begeleiden jouw proces samen met de pedagogisch medewerkers. Gedurende de hele week word je gecoacht en op het einde van de week zit je samen met je hoofdanimator voor een nog wat uitgebreider coachingsgesprek.

Je hoeft hier zeker geen stress voor te hebben! Ben je gemotiveerd en doe je je best, dan zijn wij er puur om jou te ondersteunen.

Is de plaats van de vorming ook de plaats waar ik stage moet doen?

Nee, niet noodzakelijk! De locatie van de vorming staat namelijk volledig los van het speelplein waar jij graag je stage wilt doen. Na het volgen van de vorming, kies jij namelijk uit de 12 speelpleinen van Koraal waar je graag wilt staan.

Ik ben geïnteresseerd in een vorming om hoofdbegeleider te worden, kan dit bij Koraal?

Dat kan! Ben jij al animator en heb jij al heel wat ervaring opgedaan? Ben je voor aanvang van de tweede week van de paasvakantie 17 of ouder, dan kan je bij Koraal ook een vorming volgen om hoofdbegeleider te worden. Voor meer info en de inschrijvingslink kan je ons contacteren op 03/232 97 72 of mailen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Ik heb al ergens anders een vorming/cursus gevolgd.

Ook als je al bij een andere organisatie een vorming of cursus hebt gevolgd om animator/speelpleinvrijwilliger te worden, kan je bij ons aan de slag als vrijwilliger. Het is ook mogelijk om stage te doen op onze speelpleinen. Je kan je aanmelden via deze link.

koraal vzw

Otto Veniusstraat 20
2000 Antwerpen

03/232 97 72
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Ondernemingsnr: BE0408499464
Rekeningnummer: BE40 4099 5182 4163